Για κάποιον περαστικό απ’ τη Ναύπακτο είναι εξαιρετικά δύσκολο να φανταστεί την ομορφιά που επιμελώς κρύβει η Ορεινή Ναυπακτία. Εκεί, στις πλαγιές της Πίνδου, η Ορεινή Ναυπακτία αποτελείται από ένα σύμπλεγμα χωριών, που σήμερα ανήκουν σε τρεις δήμους (Δήμος Αποδοτίας, Δήμος Πυλήνης και Δήμος Πλατάνου), αρμονικά χωροθετημένα παρέα με δάση βελανιδιάς, ελάτων, οξιάς, πλατανιών και καστανιών.

Τα παλιά σπίτια των χωριών της ορεινής Ναυπακτίας, χτισμένα από σχιστόλιθο στην πλειονότητά τους, παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον αντιπροσωπεύοντας ένα ευρύ φάσμα της παράδοσης με πολλές επιρροές απ’ την αρχιτεκτονική της Ηπείρου.

Παλιά μονοπάτια μέσα σε δάση, πλούσια πανίδα, ορεινά καταφύγια, βρύσες κρυστάλλινου νερού παντού, ποτάμια παραπόταμοι καταρράκτες και λίμνες, τσίπουρο, κάστανα, κρασί, πανηγύρια συνθέτουν την Ορεινή Ναυπακτία.

Τα χωριά που μπορεί να επισκεφτεί κανείς είναι πολλά.

Η Άνω Χώρα με τη φυσική ομορφιά τα έλατα και τις καστανιές είναι σημείο αναφοράς για την ορεινή Ναυπακτία.

Η πανέμορφη Αμπελακιώτισσα με το Μοναστήρι της Παναγίας Αμπελακιώτισσας ο Άγιος Πολύκαρπος από το 1455.

Η Ελατού το ορεινό Ρουμελιώτικο χωριό και τα Κρυονέρια χτισμένα σε υψόμετρο 1300 μέτρα με τα πλινθόκτιστα σπίτια και τις τις αλπικές τους στέγες, τα έλατα μέσα στις αυλές των σπιτιών, τα πέτρινα σοκάκια, τις βρύσες, την παραδοσιακή πλατεία με τον αγέρωχο πλάτανο, την κεντρική πέτρινη εκκλησία του Αϊ-Γιώμε τη λιθόστρωτη πλατεία το μνημείο των πεσόντων την περίτεχνη πέτρινη βρύση και τον ιστορικό μεγαλοπρεπή πλάτανο.ργη και το ξωκλήσι της Παναγίτσας.

Η Τερψιθέα με τη λιθόστρωτη πλατεία το μνημείο των πεσόντων την περίτεχνη πέτρινη βρύση και τον ιστορικό μεγαλοπρεπή πλάτανο.

Το Κροκύλειο Φωκίδος με τα άφθονα νερά, την πλούσια βλάστηση, τα παραδοσιακά κτίσματα και τη Λαογραφική συλλογή, στις δυτικές παρυφές των Βαρδουσίων σε υψόμετρο 840 μέτρων.

Η Μηλιά με την αμφιθεατρική της θέση και ο Πλάτανος, το παραδοσιακό κεφαλοχώρι της Ναυπακτίας.

Ο Παλαιόπυργος με τους 16 ναούς και η Στύλια στη βουνοπλαγιά Ρουπάκια με το δρυόδασος και τη ξεχωριστή ομορφιά της.

Πολλες είναι και οι επιλογές για αποδράσεις. Το γεφύρι της Αρτοτίβας το παλαιότερο γεφύρι που σώζεται σήμερα στον ποταμό Εύηνο και είναι κτισμένο στο στενότερο σημείο του ποταμού, λίγο πριν συναντήσει τον παραπόταμό του Κότσαλο, πάνω στο παλιό μονοπάτι που συνδέει την Κάτω Χρυσοβίτσα με το Αχλαδόκαστρο (πρώην Αρτοτίβα).

Ανάβαση στην Παλιοβούνα, το Φαράγγι του Σκα, πεζοπορία στο Δήμο Ευπαλίου, εκδρομή στην Ελατόβρυση και το μονοπάτι του Κάκαβου προσφέρονται για τους λάτριες της φύσης.

Ο δρόμοι στην μεγαλύτερη έκταση της ορεινής Ναυπακτίας έχουν αρκετές στροφέςπου ίσως μπορούν να κουράσουν. Η ομορφιά όμως του τοπίου θα ανταμείψει την υπομονή σας.