Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής
Στη συμβολή των οδών Αλέξανδρου Συμεωνίδη και Βύρωνος απέναντι από το μικρό άλσος με το παλιό Ηρώο. Φιλοξενεί εκθέματα που χρονολογούνται από 4.000 π.Χ.

Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρωμά
Το μουσείο εδρεύει στην Κομοτηνή. Πρόκειται για εθνογραφικό-τεχνολογικό μουσείο, μοναδικό για το θεματικό του αντικείμενο στην Ελλάδα και από τα ελάχιστα στην Ευρώπη. Τα εκθέματα προέρχονται από τα τρία εθνικά τμήματα της ευρείας Θράκης δηλαδή ελληνικό, βουλγαρικό και τουρκικό. Ο επισκέπτης όμως θα συναντήσει πολλά καλάθια από τις χώρες της Χερσονήσου του Αίμου και από όλο τον κόσμο.

Κτίσμα με ιστορική και αρχιτεκτονική αξία, που βρίσκεται στα δυτικά της οδού Φιλικής Εταιρείας. Σύμφωνα με παλιά τοπική παράδοση στο σημείο αυτό υπήρχε ναός της Αγίας Σοφίας, που πιθανότατα ταυτίζεται με το μετόχι της Σιμωνόπετρας του Αγίου Όρους, το οποίο μνημονεύεται στο χρυσόβουλο του Σέρβου ηγεμόνα Ιωάννη Ούγγλεση (1370).

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και Βυζαντινό Μουσείο Κομοτηνής
Στεγάζεται στο αρχοντικό του Παπανικολάου. Εκτίθενται σε γυάλινες βιτρίνες, εικόνες περασμένων αιώνων, σπάνια χειρόγραφα και κεραμικά, εκθέματα των πρώτων μεταβυζαντινών χρόνων.

Αρχοντικό Σκουτέρη – Δίντσογλου
Προέκυψε από δωρεά στο Δήμο Κομοτηνής της Βασιλικής Δίντσογλου, απογόνου της οικογένειας Σκουτέρη. Είναι αρχοντικό του 19ου αιώνα. Φιλοξενεί εκθέματα της οικογένειας Σκουτέρη, πορσελάνες, έπιπλα, ασημικά καθώς και αντικείμενα, που προέρχονται από δωρεές, αντιπροσωπευτικά της αισθητικής αντίληψης της αστικής τάξης της πρώτης πεντηκονταετίας του 20ου αιώνα.

Θρακικό Μουσείο Παιδείας
Παρουσιάζει αντικείμενα που σχετίζονται με την ιστορία και την εξέλιξη της εκπαίδευσης στη Θράκη. Το μουσείο Παιδείας είναι μοναδικό σε όλη την Ελλάδα.