Ταξιδέψτε ευχάριστα και προπάντων με ασφάλεια

Πριν από οποιαδήποτε ταξίδι με αυτοκίνητο, ελέγξτε το σχολαστικά (υγρά, ελαστικά, ηλεκτρολογικά).

Έχετε μαζί σας κουτί πρώτων βοηθειών, εξ’άλλου είναι υποχρεωτικό από τη νομοθεσία. Φυσικά θα πρέπει να ελέγξετε την κατάσταση των ειδών επιδεσμικού και φαρμακευτικού υλικού, για παράδειγμα ο λευκοπλάστης να έχει την κόλα του, οι αιμοστατικοί επίδεσμοι να διατηρούν την ελαστικότητά τους, το φαρμακευτικό υλικό να μην έχει λήξει, κλπ.

Φοράτε πάντα τις ζώνη ασφαλείας (οδηγός και συνεπιβάτες).

Τα παιδιά θα πρέπει να κάθονται πάντα στο πίσω κάθισμα, στο ειδικό καθισματάκι, δεμένα με τις ζώνες ασφαλείας.

Εφαρμόζετε πάντα πιστά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Ακόμα και αν κάποια σήμανση σας φανεί υπερβολική (για παράδειγμα διπλή διαχωριστική σε μεγάλη ευθεία, κλπ), συμμορφωθείτε με αυτή. Για κάποιο λόγο θα υπάρχει, σίγουρα για προστασία και όχι για τιμωρία.

Μην επιχειρείτε προσπέραση όταν δεν επιτρέπεται από τη σχετική σήμανση ή όταν δεν έχετε οπτικό πεδίο.

Κρατάτε αποστάσεις ασφαλείας

Μην αναπτύσσετε μεγάλες ταχύτητες και μάλιστα πέραν του υποδεικνυόμενου ορίου. Μην ξεχνάτε ότι στις μεγάλες ταχύτητες οι χρόνοι αντίδρασης είναι ελάχιστοι, η σχέση του αυτοκινήτου με το οδόστρωμα (κράτημα) είναι μικρότερη.

Αν ταξιδεύετε με το αυτοκίνητό σας σε περιοχές που δεν γνωρίζετε, να είστε περισσότερο προσεκτικοί.

Μην οδηγείτε στις βοηθητικές λωρίδες.

Μην οδηγείτε όταν πίνετε, είστε υπό την επήρεια αλκοόλ ή οποιασδήποτε άλλης ουσίας. Εξ’ άλλου η υψηλή περιεκτικότητα οινοπνεύματος στο αίμα σας θεωρείται ποινικό αδίκημα.

Μην οδηγείτε κουρασμένοι ή άυπνοι

Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση επιτρέπεται μόνον όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση.

Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης
Σε όλη την Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα, ο αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης είναι το 112 (από κινητό τηλέφωνο) και μπορείτε να καλείτε δωρεάν όταν υπάρχει επείγουσα ανάγκη.
Σε ορισμένες οδούς (π.χ. Αττική Οδός, Εγνατία Οδός κλπ), υπάρχει σχετική σήμανση με το τηλέφωνο ανάγκης για την συγκεκριμένη οδό.

Η παραβίαση κόκκινου, η υπερβολική ταχύτητα, η αντικανονική προσπέραση είναι μεταξύ των κύριων αιτιών ατυχημάτων. Γι’ αυτό,
Οδηγείτε πάντα με σύνεση και προσοχή, και καλό σας ταξίδι!