Η Έδεσσα, (πρώην Βοδενά), είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και του Νομού Πέλλας, χτισμένη σε ένα βράχο στους πρόποδες του όρους Βέρμιο με θέα στον εύφορο καταπράσινο κάμπο, μέσα σε ένα εξαίσιο φυσικό περιβάλλον με νερά να τρέχουν παντού, ενώ στο κέντρο της πόλης εκτός από τους καταρράκτες υπάρχει το μοναδικό πάρκο καταρρακτών, το μουσείο νερού με μύλους και υδροκίνητα εργοστάσια, η παραδοσιακή συνοικία με Μακεδονική αρχιτεκτονική στο Βαρόσι, το φρύδι στην άκρη του Βράχου, οι βυζαντινές εκκλησίες και οι άνθρωποι της σύγχρονης πόλης.

Η πόλη είναι διάσημη για τους καταρράκτες της, τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα. Περιβάλλονται από το καταπράσινο πάρκο των καταρρακτών με αιωνόβια πλατάνια. Η Έδεσσα είναι μία απο τις ομορφότερες πόλεις της Μακεδονίας, πλημμυρισμένη απο φώς, στην άκρη του βράχου ατενίζει την χρωματιστή κοιλάδα της εδώ και 3.000 χρόνια. Αιώνια δεμένη με το πράσινο και τον ήχο των νερών, αφουγκράζεται τον ήχο της φτερωτής απο τους παραδοσιακούς μύλους, δροσίζεται στους μικρούς καταρράκτες, συνομιλεί με τους αιωνόβιους πλατάνους, αισθάνεται την δροσιά του φρέσκου αέρα.

Υπήρξε ακόμη και στα χρόνια της τουρκοκρατίας ένα σημαντικό αστικό και διοικητικό κέντρο της κεντρικής Μακεδονίας. Αυτό είχε ως επακόλουθο την ανάπτυξη των γραμμάτων και των τεχνών: παραδείγματα αποτελούν η ίδρυση του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου το 1872 και της φιλαρμονικής την δεκαετία του 1900. Το αποκορύφωμα της πολιτιστικής κίνησης ήρθε την εποχή του Μεσοπολέμου (1922-1940). Ιδιαίτερη ανάπτυξη γνώρισε η μουσική, με συχνές συναυλίες, οπερέτες και άλλες εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν τοπικές χορωδίες και φιλαρμονικές. Η παλιά μουσική παράδοση διατηρείται μέχρι τις ημέρες μας και στο τέλος κάθε καλοκαιριού ομάδες κανταδόρων διασχίζουν όλες τις γειτονιές της πόλης χαρίζοντας έναν ρομαντικό αποχαιρετισμό στην εποχή των διακοπών.

Εξίσου αξιόλογη είναι και η λογοτεχνική παράδοση της πόλης. Στο Γυμνάσιο της Έδεσσας φοίτησε ο Μενέλαος Λουντέμης και εικόνες από τη ζωή της πόλης επανέρχονται συχνά στα έργα του. Τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του έζησε στην Έδεσσα ο Σταμ-Σταμ (Σταμάτης Σταματίου), γνωστός για τις επιφυλλίδες του και τα διηγήματα του.