Έντονες φυσικές αντιθέσεις, απέραντες χρυσές αμμουδιές, ψηλά βουνά, άφθονα νερά, εύφορες κοιλάδες, πανίδα και χλωρίδα που θυμίζουν ηπειρωτική χώρα, συνυπάρχουν στη Νάξο και την καθιστούν μοναδική. Είναι το μεγαλύτερο και πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων. Διαθέτει ιδιαίτερο τοπίο, καθώς έχει πολύ ψηλά βουνά (το όρος Ζας, 1.004 μ. είναι το ψηλότερο των Κυκλάδων) και ορεινά χωριά με μοναδική φυσιογνωμία.

Η Νάξος κατά την αρχαιότητα έφτασε σε οικονομική και καλλιτεχνική ακμή τον 6ο αιώνα π.Χ., όταν δημιουργήθηκαν ορισμένα από τα σημαντικότερα μνημεία του νησιού. Στη συνέχεια, το πέρασμα από τη ρωμαϊκή στη βυζαντινή εποχή άφησε στο διάβα του πλήθος χριστιανικών εκκλησιών και μοναστηριών, ενώ η ίδρυση, από τον Ενετό Μάρκο Σανούδο, του δουκάτου του Αιγαίου με πρωτεύουσα τη Νάξο (το 1207), έδωσε τεράστια αίγλη στο νησί (κατά την περίοδο της ενετοκρατίας κτίστηκαν πολλοί πύργοι και αρχοντικά).

Πρωτεύουσα της Νάξου είναι η Χώρα, όπου βρίσκεται η φημισμένη Πορτάρα στην είσοδο του νησιού και το εντυπωσιακό Ενετικό Κάστρο. Η ενδοχώρα χαρακτηρίζεται από παραδοσιακά χωριά, εύφορη γη. Ταυτόχρονα, το νησί διαθέτει υπέροχες – οργανωμένες ή πιο ερημικές – παραλίες, ιδανικές για κολύμπι και θαλάσσια σπορ. Η Νάξος χαρακτηρίζεται από ευχάριστο κλίμα, με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια.

Η Νάξος παράγει προϊόντα γνωστά σε όλη την Ελλάδα για την εξαιρετική τους ποιότητα που αποδεικνύουν πως το νησί είναι – όπως λένε και οι ντόπιοι – ένας ευλογημένος τόπος. Η νότια Νάξος, το Λιβάδι με τις εύφορες κοιλάδες της ενδοχώρας και τα γύρω χωριά, παράγουν μεγάλες ποσότητες σε πατάτες, το φημισμένο ναξιώτικο γεωργικό προϊόν, φρούτα και λαχανικά. Η καταπράσινη κοιλάδα των Εγγαρών προσθέτει στην ετήσια συγκομιδή του νησιού μεγάλες ποσότητες οπωροκηπευτικών από τα απέραντα περιβόλια της. Τα χωριά της ορεινής Νάξου που είναι κτισμένα σε αμπελόφυτες πλαγιές παράγουν το «νέκταρ των Θέων» όπως αποκαλούν το φημισμένο κρασί τους. Στα βουνά της ορεινής και ημιορεινής Νάξου εκτρέφονται εκατοντάδες κατσίκια και αρνιά, ενώ στα Λιβάδια εκτρέφονται κυρίως αγελάδες. Από το γάλα τους φτιάχνονται τα περίφημα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γραβιέρα, κεφαλοτύρι, ξυνότυρο, μυζήθρα, ξυνομυζήθρα, νωπό βούτυρο. Το περίφημο λικέρ Κίτρο προέρχεται από την απόσταξη των φύλλων της κιτριάς, που καλλιεργείται στα εύφορα εδάφη της Νάξου. Στο Χαλκί μπορείτε να επισκεφθείτε το παραδοσιακό αποστακτήριο και να πληροφορηθείτε τα μυστικά παραγωγής του εξαίσιου τοπικού λικέρ. Μην παραλείψετε να αγοράσετε χειροποίητα παραδοσιακά υφαντά στον αργαλειό.