Απείρανθος: Η Απείρανθος είναι κτισμένη στην πλαγιές ενός λόφου στους ανατολικούς πρόποδες της βουνοσειράς των Φαναριών. Σαν αξιοσημείωτο χωριό αναφέρεται ήδη στα 1413 από τον περιηγητή Χριστόφορο Μπουοντελμόντι. Το χωριό είναι ανεπτυγμένο γύρω από τους δύο Πύργους, πιθανότατα του 17ου αιώνα, που ανήκαν άλλοτε σε Φράγκους μεγαλογαιοκτήμονες. Κάθε γωνιά του αποτελεί μια ξεχωριστή δημιουργία της λαικής αρχιτεκτονικής. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο υπάρχουν κυρίως ευρήματα της Κυκλαδικής εποχής, δηλ. της 3ης χιλιετίας π.Χ. Ανάμεσά τους οι επίκρουστες πλάκες της Κορφής τ’ Αρωνιού. Επίσης παρουσιάζουν ενδιαφέρον, το Λαογραφικό, το Γεωλογικό, το Φυσικής Ιστορίας, η Βιβλιοθήκη Ν. Γλέζου, ο Υφαντουργικός Συνεταιρισμός Γυναικών.

Κόρωνος: Η Κόρωνος είναι ένα από τα πιο όμορφα, παλαιότερα, μεγαλύτερα και τα πιο ορεινά χωριά της Νάξου. Η γραφικότητα και ομορφιά αυτού του χωριού είναι κάτι το μοναδικό, το ξεχωριστό, όπως παραδέχονται όλοι όσοι το γνωρίζουν. Βρίσκεται στα ΒΑ του νησιού σε απόσταση 30 χλμ. από την πόλη της Νάξου, και το μεγαλύτερο μέρος του είναι κτισμένο στις αντικριστές πλευρές μιας βαθιάς και καταπράσινης ρεματιάς. Σημαντικός παράγοντας της τοπικής οικονομίας υπήρξε για πολλά χρόνια η εξόρυξη της σμύριδας, που σήμερα απλώς «συντηρείται» και ή εξαγωγή της είναι αρκετά περιορισμένη ενώ οι κάτοικοι πλέον ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία ,την γεωργία και την αμπελουργία. Η ιδιαίτερη ρυμοτομία και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών της συνθέτουν μια ασυνήθιστη όσο και μαγευτική εικόνα που ξεφεύγει από τις κυκλαδίτικες καταβολές. Οι γιορτές και τα πανηγύρια οι περίπατοι στις γειτονιές και τα σοκάκια με τα πέτρινα πεζούλια, τα πολλά σκαλοπάτια, κάτω από τις καμάρες, η επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο, στο παλιό ελαιοτριβείο, αλλά και η γνωριμία με τα τοπικά προιόντα και έδεσματα αποτελούν αναμφίβολα μια ελκυστική πρόταση για τους επισκέπτες. Παραδοσιακά καφενεδάκια στη πλάτσα του χωριού και στον δρόμο για την Αγία Μαρίνα περιμένουν όσους θέλουν να δοκιμάσουν ντόπια γλυκά και ρακί ενώ οι παραδοσιακές ταβέρνες στο γιοφύρι του Χωριού με τις τοπικές συνταγές αποτελούν μια μοναδική επιλογή για εκλεκτικούς καλοφαγάδες.

Χαλκί (Τραγαία) Καταπράσινη περιοχή με ελιές και τρεχούμενα νερά, αποτελούσε από την αρχαιότητα ήδη την πιο εύφορη περιοχή της Νάξου. Το χωριό ξεχωρίζει με τα παλιά του αρχοντικά με τα κεραμίδια, τα κλασσικά μπαλκόνια με τα ωραία κάγκελα, γιρλάντες στις στέγες και πλακόστρωτες αυλές. Βρίσκεται δίπλα στο ρέμα, με τα πανύψηλα πλατάνια και το τρεχούμενο νερό, τις γούρνες που έπλεναν τα ρούχα τους άλλες εποχές και τα μικρά συμπαθητικά καταπράσινα περιβολάκια. Μέσα στο χωριό και τριγύρω του υπάρχουν πολλά αρχαιολογικά μνημεία, βυζαντινές εκκλησίες γεμάτες τοιχογραφίες και ψηλοί ενετικοί πύργοι. Σημαντικά μνημεία είναι η Παναγία η Πρωτόθρονη (6ο αιώνα μ.Χ.), ο Άγιος Γεώργιος ο Διασορίτης (9ο αιώνα μ.Χ.).

Φιλώτι: Κτισμένο στην πλαγιά του βουνού Ζας, που είναι το ψηλότερο των Κυκλάδων είναι από τα ωραιότερα χωριά της Νάξου. Τα κάτασπρα σπίτια του με τους πλακόστρωτους δρόμους έρχονται σε αντίθεση με το πράσινο της κοιλάδας, δίνοντας στο χωριό όψη που συναρπάζει. Το Φιλώτι σφύζει από ζωή, καθώς είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Νάξου, με εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες και μπαράκια. Από τις δραστηριότητες του χωριού δεν λείπουν οι γιορτές και τα πανηγύρια, ειδικά το δεκαπενταύγουστο, που το παραδοσιακό γλέντι κρατάει μέχρι πρωίας.

Κεραμωτή: Από το σταυροδρόμι του Σταυρού (ανάμεσα στην Απείρανθο, τη Μονή και την Κόρωνο) στο βάθος της λαγκαδιάς διακρίνεται η Κεραμωτή. Είναι ένας οικισμός περίπου 80 σπιτιών που στην πλειοψηφία τους δεν κατοικούνται σήμερα. Το χωριό είναι χτισμένο ανάμέσα σε τρία βουνά, το Κόρωνος, την Ατραλίκη και το Βουνό, και είναι χαμένο μέσα σε πλούσια βλάστηση, αφού έχει τρεχούμενα νερά ακόμα και το καλοκαίρι. Εξαιτίας της αφθονίας του νερού γύρω από το χωριό λειτουργούσαν πολλοί νερόμυλοι, αλλά σήμερα σώζονται μόνο υπολείμματα των κτηρίων.