Η πανέμορφη και γραφικότατη Πύλος είναι μία μικρή κωμόπολη στις δυτικές ακτές του νομού Μεσσηνίας και είναι χτισμένη στον όρμο του Ναβαρίνου (ή κόλπος Πύλου), απέναντι από το νησάκι της Σφακτηρίας και συνδυάζει την αξεπέραστη ομορφιά της θάλασσας με την απέραντη γαλήνη της φύσης. Στον όρμο αυτόν, το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Πελοποννήσου, ο συμμαχικός στόλος (που αποτελούνταν από αγγλικά, γαλλικά και ρωσικά πλοία) ναυμάχησε στις 20 Οκτωβρίου του 1827 τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο, συμβάλλοντας καθοριστικά στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό.

Το φυσικό κάλλος, το ιδιαίτερο χρώμα, τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία και τα ιστορικά μνημεία είναι οι πινελιές που συνθέτουν μια ζωγραφιά, την Πύλο, η οποία αποτελεί προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου. Η βόλτα στην Πύλο ξεκινά από την παραλιακή πλατεία των Τριών Ναυάρχων με τα πλατάνια της, το μνημείο στους Κόδριγκτον, Δεριγνύ και Χέυδεν, που ηγήθηκαν του συμμαχικού στόλου στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου και δυο κανόνια από τη ναυμαχία, ένα Βενετσιάνικο και ένα Τούρκικο. Από το παλιό λιμάνι αναχωρούν τα καΐκια που πραγματοποιούν εκδρομές στη Σφακτηρία και στα άλλα νησάκια του κόλπου, όπου υπάρχουν μνημεία των πεσόντων της ναυμαχίας.

Η σημερινή Πύλος οικοδομήθηκε γύρω από το κάστρο που έχτισαν οι Οθωμανοί, το 1573 μ.Χ. για τον έλεγχο της νότιας εισόδου, στον όρμο του Ναυαρίνου. Το κάστρο ονομάστηκε Νεόκαστρο (Νιόκαστρο) σε αντιδιαστολή με το Παλαιόκαστρο, το παλαιότερο φρούριο που έλεγχε την βόρεια είσοδο του όρμου. Το Νιόκαστρο με την εξαγωνική ακρόπολη, τους τετράπλευρους προμαχώνες και τον οχυρωματικός περίβολο, είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα φρούρια στην Ελλάδα με σημαντικά μνημεία και αποτελεί ένα έξοχο δείγμα της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής από τον 16ο αιώνα και μετέπειτα. Μέσα στο Νιόκαστρο, στο κτίριο του Πασά (απέναντι από το ναό της Μεταμορφώσεως της Σωτήρος), στεγάζεται το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, ένα καινούριο μουσείο με σημαντικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς από τις θάλασσες και τα ναυάγια της Πελοποννήσου.

Αξίζει να επισκεφτείτε

Την εκκλησία της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, το Αντωνοπούλειο Μουσείο με εκθέματα από διάφορες ιστορικές περιόδους, το σπίτι του ολυμπιονίκη Κωνσταντίνου Τσικλητήρα στον παραλιακό δρόμο της Πύλου, το Νιόκαστρο, το Παλιό Υδραγωγείο στην έξοδο προς Μεθώνη. Σημαντικό αξιοθέατο είναι η Σφακτηρία (το μακρόστενο νησί που κλείνει από τα δυτικά τον όρμο του Ναβαρίνου) που αξίζει να την επισκεφτείτε με το καραβάκι που προσεγγίζει τα νησάκια του Κόλπου του Ναβαρίνου. Αρχικά, τις νήσους Σφακτηρία και Τσιχλί Μπαμπά (Φανάρι), αλλά και το Χελωνάκι, μια βραχονησίδα στη μέση του κόλπου. Καθημερινά τους καλοκαιρινούς μήνες ξεκινάνε δρομολόγια που ακολουθούν τη διαδρομή των μνημείων πεσόντων της γνωστής Ναυμαχίας του Ναβαρίνου ανάμεσα στον τουρκοαιγυπτιακό στόλο και τους Συμμάχους (Άγγλους, Γάλλους και Ρώσους).

Για μπάνιο

Στην Πύλο, η προβλήτα δίπλα στις ταβέρνες προσφέρεται για βουτιές. Σε μικρή απόσταση από την Πύλο, στη Γιάλοβα τον γραφικό παραθαλάσσιο οικισμό που είναι χτισμένος στο μυχό του όρμου του Ναβαρίνου, στο Ντιβάρι (Χρυσή Ακτή) που βρίσκεται μετά τον οικισμό της Γιάλοβας με άμμο και ρηχά νερά. Στην εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς παραλία Βοϊδοκοιλιάς (16 χλμ από την Πύλο) που είναι μια από τις ωραιότερες της Ελλάδας. Στην παραλία του Ρωμανού (16 χλμ από την Πύλο) με την ψιλή άμμο και τα καταγάλανα νερά.

Εξορμήσεις

Στη γραφική Μεθώνη (10 χλμ από την Πύλο) με το καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό κάστρο, στη Φοινικούντα (20 χλμ από την Πύλο) με την πανέμορφη παραλία, στη γραφική Κορώνη (42 χλμ από την Πύλο).