Στις όχθες του ποταμού Ευρώτα, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Ταϋγέτου, η Σπάρτη απλώνεται στην άνω κοιλάδα του μυθικού ποταμού, απλή, καθημερινή και πάντα φιλόξενη, έτοιμη να προσφέρει τις υπηρεσίες στους ταξιδιώτες όλες τις εποχές του έτους, αφού τα αξιοθέατα γύρω της, αλλά και σ’ ολόκληρη τη Λακωνία, είναι τόσα και τέτοια, ώστε να προσελκύουν το τουριστικό ενδιαφέρον όλο το χρόνο. Αυθεντική φυσική ομορφιά, γραφικά χωριά, γάργαρα νερά, πλούσια βλάστηση, ενδιαφέρουσα χλωρίδα και πανίδα, επιβλητικές χιονισμένες κορυφές συνθέτουν το τοπίο στην πανέμορφη Σπάρτη.

Η πρωτεύουσα του Νομού Λακωνίας είναι μια πόλη με εξαιρετική ρυμοτομία και φαρδείς δρόμους. Η Σπάρτη είναι χτισμένη νότια από το κέντρο της αρχαίας ομώνυμης πόλης, κοντά στη δεξιά όχθη του ποταμού Ευρώτα. Η πεδιάδα που απλώνεται γύρω της είναι καταπράσινη από ελιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, μουριές και άλλα δέντρα. Στα νοτιοδυτικά υψώνεται το όρος Ταΰγετος, με τις πανύψηλες κορυφές και την άγρια ομορφιά του. Στα ανατολικά της πόλης βρίσκεται η οροσειρά του Πάρνωνα που είναι κατάφυτη από έλατα και άλλα δέντρα. Πλήθος νεοκλασσικών κατακλύζουν την πόλη, ανάμεσα τους το Σαϊνοπούλειο θέατρο, το Δημαρχείο, το Δικαστικό Μέγαρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Επίσης, αξιοθαύμαστη είναι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη και η Δημοτική Αγορά.

Το ένδοξο παρελθόν της και η κοντινή απόσταση από τον πολυθρύλητο Μυστρά τραβούν την προσοχή πολλών επισκεπτών. Από την αρχαία Σπάρτη σώζονται λείψανα από τους ναούς της Ορθίας Άρτεμης, της Χαλκιοίκου Αθηνάς, του Καρνείου Απόλλωνα καθώς και θέατρο της ρωμαϊκής εποχής.

Γύρω από την Σπάρτη αλλά και εντός της υπάρχουν πολλά αξιοθέατα. Μυστράς, Αρχαία Σπάρτη, Μουσείο ελιάς, Αρχαιολογικό μουσείο είναι λίγα μόνο από τα αξιοθέατα της περιοχής.

Η πόλη της Σπάρτης διαθέτει εκτός από τα πλούσια πολιτιστικά και ιστορικά αξιοθέατα και μια αρκετά ζωντανή νυχτερινή ζωή και ο επισκέπτης έχει μια σημαντική ποικιλία επιλογών όσον αφορά τη διασκέδαση. Οι ρυθμοί της πόλης έχουν γίνει πιο έντονοι τα τελευταία χρόνια με την έλευση φοιτητών λόγω των πρόσφατα ιδρυθέντων πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων. Η καρδιά της διασκέδασης χτυπάει στον πεζόδρομο της Κλεομβρότου και στην κεντρική πλατεία Σπάρτης που σφύζουν τις περισσότερες ώρες από ζωή.