Ιδρύθηκε το 1764 από τους μοναχούς Γεράσιμο Γούνα και Αγάπιο Λεονάρδο. Είχε μεταφερθεί σε αυτήν η βιβλιοθήκη της Μονής Φιλοσόφου και λειτούργησε σαν ιερατική σχολή. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας αποφοίτησαν πολλοί ιεράρχες από αυτήν, όπως ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄.
Κατά την επανάσταση του 1821 μεγάλο μέρος της βιβλιοθήκης καταστράφηκε όταν οι σελίδες των βιβλίων της χρησιμοποιήθηκαν ως χαρτί για την κατασκευή φυσεκίων. Περισώθηκαν περίπου 600 από τους παλιούς τόμους της.
Ο αρχικός αυτός θησαυρός μετά την δημιουργία του Ελληνικού κράτους πλουτίσθηκε με ποικίλες δωρεές και σήμερα πλέον περιλαμβάνει έντυπο υλικό και συλλογή χειρογράφων, κωδίκων και λυτών εγγράφων. Αυτά αποτελούν το τοπικό ιστορικό αρχείο Γορτυνίας με χειρόγραφα ποικίλου περιεχομένου (Φιλοσοφία, Θεολογία, Γεωγραφία) και πολύτιμα μαθηματάρια (Ευκλείδιος Γεωμετρία κ.α.). Επίσης, πατριαρχικά έγγραφα και τουρκικά φιρμάνια.
Εκτός από το έντυπο και χειρόγραφο υλικό στη βιβλιοθήκη υπόκεινται και εκτίθενται ενθύμια του αγώνα, όπως σε ορειχάλκινη λάρνακα τα οστά του Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανού που μεταφέρθηκαν από την Πάτρα στη Δημητσάνα το 1930, η σέλα του αλόγου του Παπαφλέσσα, προσωπογραφίες του γραμματέως του αγώνα Μιχ. Οικονόμου, του Ανθίμου Καρακάλλου, Δημητσανίτου Μητροπολίτη Μεθώνης, του μεγάλου ευεργέτη Νικολάου Μακρή, και μια μικρή λαογραφική συλλογή με διάφορα είδη λαϊκού βίου και τέχνης (υφαντά, κεντήματα, χάλκινα και ξύλινα χρηστικά αντικείμενα).
Τηλέφωνο: 27950 31219
Αφήστε μια απάντηση