Σ’ ένα εντυπωσιακό τοπίο, 3 χλμ. νοτιοανατολικά της Δημητσάνας, βρίσκεται η Μονή Αιμυαλών, χτισμένη στη βάση μεγάλου βράχου σε κοιλότητα της χαράδρας του χειμάρρου Ίσβορα.

Το αρχικά μικρό ασκηταριό με τα χρόνια έγινε οργανωμένη και ιστορική μονή. Το καθολικό της κτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα και ειναι ένας μικρός ναός μονόκλιτης βασιλικής που βρίσκεται κάτω από ογκώδη βράχο, μέσα σε φυσικό σπήλαιο, αόρατος από το έξω περιβάλλλον της μονής.

moni-aimyalon

Το σπήλαιο είναι ζωγραφισμένο από τους διάσημους τότε τοιχογράφους αδελφούς Γεώργιο και Δημήτριο Μόσχο από το Ναύπλιο.Θαυμαστό είναι επίσης και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναίσκου, έργο του 1632.

Σε 100 μ. από τη Μονή, τα δύο κυπαρίσσια και το πατητήρι (ληνός) έχουν την ιστορία τους. Εδώ κατέφυγε γύρω στα 1806 μια ομάδα από έξι κλέφτες με αρχηγό τον Γιάννη Κολοκοτρώνη και ένας καλόγερος τους πρόδωσε. Η μάχη που ακολούθησε ήταν σφοδρή, σκοτώθηκαν και οι έξι. Μάλιστα σύμφωνα με μια εκδοχή τα κυπαρίσσια φυτεύτηκαν στη μνήμη των δύο αδελφών του Κολοκοτρώνη, που συμμετείχαν στη μάχη.