Εξωτικά χρώματα, πυκνή βλάστηση, απέραντοι ελαιώνες που χρονολογούνται εκατοντάδες χρόνια πριν, πανέμορφα χωριά, μοναδικές σπηλιές, γραφικά λιμάνια συνθέτουν ένα παραδεισένιο σκηνικό.

Φτάνοντας στο λιμάνι οι πρώτες εντυπώσεις ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Ο Γάιος το λιμάνι, καλά κρυμμένος δίπλα στο στενό θαλασσινό πέρασμα που σχηματίζεται από τον κυρίως κορμό του νησιού και το κοντινό νησάκι του Αγίου Νικολάου, είναι εντυπωσιακός. Η γραφική Λάκκα (8 χλμ από τον Γάιο) είναι χτισμένη στο βάθος ενός κόλπου και είναι περικυκλωμένη από καταπράσινους λόφους. Ο Λόγγος (8 χλμ από τον Γάιο), γραφικός και αυτός, με το μικρό του λιμανάκι, τα ταβερνάκια του μπροστά στη θάλασσα, κουκλίστικος πραγματικά. Τα Μαγαζιά με την εκκλησία των Ταξιαρχών, το μικροσκοπικό χωριουδάκι που βρίσκεται βορειοδυτικά του Γάιου (4 χλμ), κυκλωμένο από δάση ελιάς και κυπαρισσιών. Το Μογγονήσι, ένα από τα δύο μικρά νησάκια στο νότιο τμήμα των Παξών (το άλλο είναι το Καλτσονήσι στο οποίο υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα του 1680) που ενώνεται με τους Παξούς. Όλα πανέμορφα και γραφικά.

 

Για μπάνιο

Οι ανατολικές ακτές των Παξών είναι ομαλές, οι περισσότερες με βότσαλο, ενώ οι δυτικές είναι απότομες και γεμάτες σπήλαια, αψίδες, θόλους και κατακόρυφους γκρεμούς. Τις παραλίες οι ντόπιοι τις αποκαλούν “σπιάτζες”. Το Κηπιάδι είναι η μεγαλύτερη παραλία του νησιού με υπέροχα γαλάζια νερά και βότσαλο. Η παραλία του Ορκού μετα καταγάλανα νερά και το λευκό βότσαλο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού, κοντά στην Λάκκα. Το Μαρμάρι με τις αιωνόβιες ελιές, βρίσκεται κοντά στον Λογγό. Το Λεβρεχιό με τα καταγάλανα νερά και λευκό μεγάλο βότσαλο βρίσκεται 5 λεπτά νότια του Λογγού. Λίγα μέτρα νότια του Γάιου βρίσκεται η Κακή Λαγκάδα, μια υπέροχη παραλία με βότσαλο. Η παραλία Λάκκος που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού, κοντά στην Λάκκα θα βρείτε είναι πανέμορφη με κρυστάλλινα νερά, βότσαλα και δέντρα που φτάνουν μέχρι την παραλία. Το Μογγονήσι με την απάνεμη αμμώδη παραλία.

Αξιοθέατα

Το κάστρο του Άη Νικόλα στην ομώνυμη νησίδα, το Μουσείο των Παξών, το Φεστιβάλ των Παξών κάθε Σεπτέμβριο, οι στέρνες με σπουδαιότερες εκείνες πάνω από την Αγία Ελεούσα στη Μεγάλη Βίγλα και στη θέση Μποϊκάτικα ενώ τη μεγαλύτερη στέρνα θα τη βρείτε αν πάρετε το μονοπάτι πέρα από τα Φαναριωτάτικα, το Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο Ελιάς στα Μαγαζιά, η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων στον Γάιο, η παλαιοχριστιανική εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στο Πόρτο του Οζιά, οι δυτικές ακτές των Παξών με τις σπηλιές (με σκάφος).

Πολιτιστικά δρώμενα

Κάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο, πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής με τη συνδρομή του Δήμου Παξών και του Paxos Festival Trust (μη κερδοσκοπικός οργανισμός) στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λογγού (στο παλιό Σχολείο).
Πληροφορίες: www.paxosfestival.org.uk

Πως θα πάτε & μετακινήσεις

Ακτοπλοϊκώς από Ηγουμενίτσα και Κέρκυρα και με τουριστικά καραβάκια από Πάργα για τον γύρο των Παξών. Οι μετακινήσεις μπορούν να γίνουν με αυτοκίνητο ή με σκάφος (γίνονται καθημερινά εκδρομές ή νοικιάζονται βάρκες και ταχύπλοα). Περπατήστε στα μονοπάτια και απολαύστε τη μοναδικής ομορφιάς φύση.