Το σπήλαιο της Αλιστράτης βρίσκεται στην περιοχή Πετρωτό, που χαρακτηρίζεται από την παρουσία πληθώρας σπηλαιομορφών. Απέχει 50χλμ από την πόλη των Σερρών. Η επιφάνειά του υπολογίζεται σε 25.000 μ2 και το συνολικό μήκος των διαδρόμων του σε 3 χλμ. Είναι οριζόντιο και δαιδαλώδες. Διαθέτει πλούσιο λιθωματικό διάκοσμο.

Το σπήλαιο, με το μοναδικό φυσικό εξαερισμό σε όλα τα τμήματά του, οφείλει τη γέννησή του σε τέτοια φαινόμενα που ξεκίνησαν τη δράση τους πριν από 2.οοο.οοο χρόνια.

Ο επισκέπτης του σπηλαίου της Αλιστράτης, στον σπηλαιολογικό του περίπατο, ακολουθεί μια υποδειγματικά προκαθορισμένη διαδρομή, που τον οδηγεί από τη μεγαλοπρεπή είσοδο του σπηλαίου στην κύρια αίθουσα, διαστάσεων 6ο μ. πλάτος, 100 μήκος και ύψος 20-30 μέτρα.

Σε απόσταση μικρή από το τουριστικά άψογα αξιοποιημένο σπήλαιο βρίσκεται το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη μήκους 15 χλμ και βάθους, σε μερικά του σημεία, που φτάνει τα 80 με 100 μέτρα. Το Φαράγγι ξεκινά από τα όρια του δημοτικού διαμερίσματος της Συμβολής και τερματίζει θεαματικά στην πεντάτοξη πέτρινη γέφυρα της Αγγίστας.