Ένας μοναδικός παράδεισος Βόρεια της πόλης των Σερρών και σε απόσταση 25 χλμ. Απ’ αυτήν, συνδεδεμένος μαζί της με χίλιες παραδόσεις και ιστορίες είναι το υψηλό δάσος οξιάς και δασικής Πεύκης, το σε έκταση 30.000 στρεμμάτων δάσος του Λαϊλιά. Το πανέμορφο αυτό δάσος προσφέρει καταφύγιο σε μεγάλα θηλαστικά και πτηνά, σπάνια και κοινά.

Οι λίγες καφετιές αρκούδες της Β. Ελλάδας βρίσκουν άσυλο στο βόρειο απόκρημνο τμήμα του ενώ ο αγριόγαλος και οι αγριόκοτες φωλιάζουν στα υψίκορμα πεύκα του. Τα ζαρκάδια, τα αγριογούρουνα, οι βίδρες, τα διάφορα αρπακτικά και οι πεδινές πέρδικες αποτελούν το θαυμαστό κόσμο της πανίδας του, ενώ σπάνια φυτικά είδη, μοναδικά στην επιστήμη, βρίσκουν εκεί το χώρο τους. Πέντε είδη, πέντε υποείδη, πέντε ποικιλίες, μια μορφή και ένα υβρίδιο καταγράφονται εδώ για πρώτη φορά, ως νέα για την επιστήμη. Στο κέντρο του δάσους υπάρχει ένα θαυμάσιο και μοναδικό παλαιοβοτανικό μουσείο, ο σφαγνώνας του Λαϊλιά.

Στο χώρο αυτό, που ανακηρύχθηκε διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, έγιναν γεωλογικές έρευνες και διαπιστώθηκε η μεταπαγετώδης εξέλιξη του δάσους της περιοχής, με τις εναλλαγές των ειδών σε συνδυασμό με την ανθρωπογενή επίδραση. Διαπιστώθηκε δηλαδή η ύπαρξη, από το 2000 π.Χ., δάσους στην περιοχή αυτή που το αποτελούσαν δένδρα φιλύρας, λεπτοκαριάς και δρυός που με την διαδοχή του χρόνου σήμερα έχουν αντικατασταθεί από οξιά και δασική πεύκη. Στη χλωρίδα του Λαϊλιά έχουν καταγραφεί 515 είδη και άλλες κατώτερες ταξινομικές μονάδες φυτών.

Το χειμώνα το δάσος περιβάλλεται με πραγματικό Αλπικό μεγαλείο. Στη βόρεια πλευρά του Αλή Μπαμπά, της ψηλότερης κορυφής, μέσα σε δάσος από οξιές και πεύκα, σε υψόμετρο 1600μ. , βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο, 27 χιλ. από την πόλη των Σερρών. Διαθέτει μια βασική χιονοδρομική πίστα μήκους 1000μ. και πλάτους 1050μ., που μπορεί να μεταφέρει 700 άτομα των ώρα. Υπάρχει ένας ακόμη μικρός αναβατήρας για αρχάριους, μήκους 200μ.Στην αφετηρία της πίστας γίνονται ενοικιάσεις σύνεργων του σκι, ενώ για τους αρχάριους παραδίδονται μαθήματα εκμάθησης σκι, επί τόπου, από έμπειρους καθηγητές. Στο τέρμα της πίστας υπάρχει και λειτουργεί ένα ωραιότατο σύγχρονο περίπτερο- σαλέ, με εστιατόριο, αναψυκτήριο, κοιτώνες και κεντρική θέρμανση. Διαθέτει κλίνες για 80 επισκέπτες.