Μεγάλη εμπορική κίνηση παρουσιάζουν πολλές οδοί της πόλης όπως η Βενιζέλου, η ομορφότερη πεζοδρομημένη οδός της πόλης, η Ερμού, η Παρασίου, η Αγ. Γεωργίου, η Ν. Ζωίδη και άλλες. Η αγορά της Κομοτηνής είναι από τις καλύτερες της Θράκης σε πρωτοπορία, τιμές και ποικιλία, γεγονός που πιστοποιείται από τις επισκέψεις κατοίκων των γειτονικών νομών για αγορές στην Κομοτηνή.

Παραδοσιακά προϊόντα που χαρακτηρίζουν την Κομοτηνή είναι το γλυκύτατο σουτζούκ λουκούμ, τα γλυκά ταψιού (σιροπιαστά), ο γευστικός χαλβάς, τα νόστιμα στραγάλια και τα όμορφα κεντήματα (τσεβρέδες) και ο γεμάτος άρωμα ελληνικός καφές. Ο αγοραστής, εκτός από την τελευταία λέξη της μόδας, θα βρει στην Κομοτηνή και τα παλαιοπωλεία της με τις πολλές αντίκες που διαθέτουν.

Προϊόντα ποιότητας που όμοια τους δεν βρίσκει κανείς σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Ιδιαίτερη, βέβαια, μνεία πρέπει να γίνει για την λαϊκή αγορά (παζάρι) της πόλης που γίνεται κάθε Τρίτη, από την εποχή της τουρκοκρατίας. Εκεί άνθρωποι απ’ όλη την Α. Μακεδονία και Θράκη εκθέτουν τα εμπορεύματά τους, σε πολύ χαμηλές τιμές. Μέσα στην Βαβυλωνία των προϊόντων και των πραματευτάδων ο επισκέπτης μπορεί να βρει από λαχανικά και ρούχα μέχρι εργαλεία και εξωλέμβιες βάρκες.