Πορτάρα: Χαρακτηριστικό γνώρισμα του νησιού η Πορτάρα, τεράστια μαρμάρινη πύλη από από τον ναό του Απόλλωνα, που άρχισε να κατασκευάζεται τον 6ο π.Χ. αιώνα και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Σήμερα ορατή από μακριά, δεσπόζει πάνω στη νησίδα Παλάτια που ενώνεται με το λιμάνι με μια στενή λωρίδα γης, και καλωσορίζει τον επισκέπτη στη Νάξο.

Παλαιά Χώρα & Ενετικό Κάστρο: Η μεσαιωνική πόλη περιελάμβανε το τείχος -οι εξωτερικοί τοίχοι των περιφερειακών σπιτιών-, το παλάτι του Δούκα, τα αρχοντικά των ευγενών γύρω από το παλάτι και δώδεκα πύργους. Είχε τρεις εισόδους, και στη μία απ’αυτές (Τρανή Πόρτα),σώζεται σήμερα η ξύλινη πόρτα. Από τη μεσαιωνική πόλη επίσης σώζονται ο πύργος του Σανούδου, το αρχοντικό Δελαρόκα-Μπαρότσι, το κτίριο της σχολής Ουρσουλινών, η μητρόπολη των καθολικών, και η εμπορική σχολή των Ιησουιτών, όπου σήμερα στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, με πλούσια ευρήματα από τη νεολιθική εποχή μέχρι τα παλαιοχριστιανικά χρόνια.Η θέα από το κάστρο είναι μαγευτική. Έξω από το κάστρο αναπύχθηκαν αργότερα δύο οικισμοί. Το Μπούργο δυτικά, με τους πιο εύπορους κατοίκους, και το Νιο χωριό νότια.

Αρχαιολογικό Μουσείο: Βρίσκεται στην χώρα της Νάξου και στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο χτισμένο πάνω στο φράγκικο τείχος που προορίζονταν για σχολη Ιησουητών. Σε αυτό το κτίριο στεγάζονταν η σχολή που φοίτησε ο Νίκος Καζαντζάκης στην ολιγόχρονη παραμονή του στην Νάξο. Εκτίθενται έργα τέχνης και αντικείμενα καθημερινής χρήσης που ήρθαν στο φώς από τις ανασκαφές που διεξάγονται στη Νάξο και χρονολογούνται από τα νεότερα νεολιθικά έως τα παλαιοχριστιανικά χρόνια (5300 π.Χ. – 5ος αι. μ.Χ.). Oι ανασκαφές στην Νάξο έχουν φέρει στο φώς πλήθος αρχαιολογικών χώρων (Γρόττα, Απλώματα, Πλίθος στη Χώρα, Μέλανες, Σαγκρί, Ύρια, Τσικαλαριό στην κεντρική Νάξο, Πάνορμος, Κορφή τ’ Αρωνιού στην ανατολική Νάξο) αλλά και πολυάριθμων ευρημάτων τα οποία στεγάζονται στο αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου.

Παναγία η Μυρτιδιώτισσα : Η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα είναι μία γραφική εσωτερική βραχονησίδα στο λιμάνι της Νάξου. Έτσι, μοιάζει κυριολεκτικά να επιπλέει ανάμεσα στα αραγμένα πλοιάρια. Οφείλει το όνομά της στο ομώνυμο ξωκλήσι που βρίσκεται σ’ αυτή. Η βραχονησίδα αυτή έχει σήμερα διαπλατυνθεί και είναι επιστρωμένη με τσιμέντο. Για να την επισκεφτείτε θα πάτε μα βάρκα στις 23 & 24 Σεπτεμβρίου.

Θεολογάκι: Το Θεολογάκι είναι ένα εξωκλήσι σε μια σπηλιά κοντά στον άγιο Χρυσόστομο.