Η Αμάρυνθος (ή Βάθεια) είναι παραλιακή κωμόπολη της κεντρικής Εύβοιας, στο Νότιο Ευβοϊκό, περίπου 30 χλμ. από τη Χαλκίδα και 9 χλμ. από την Ερέτρια, απέναντι από τον Κάλαμο της Αττικής.

Η όμορφη Αμάρυνθος και η ευρύτερη περιοχή της, αποτελούσε κατά την αρχαιότητα έναν από τους κοντινούς Δήμους της μεγάλης Ερέτριας. Πολλοί επιστήμονες μάλιστα τοποθετούν την Ερέτρια των μυκηναϊκών χρόνων στη θέση της σύγχρονης Αμαρύνθου. Εδώ βρισκόταν το περίφημο ιερό της Αμαρυνθίας Αρτέμιδος, ευρήματα του οποίου βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο της Ερέτριας.

Εξίσου ενδιαφέρουσα με την παραλιακή περιοχή της σημερινής Αμαρύνθου, είναι και η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αμαρυνθίων. Δεν θα έμενε κανείς αδιάφορος στην πρόκληση μιας περιήγησης του οροπεδίου της Σκοτεινής τόσο πεζοπορώντας, όσο επιβαίνοντας σε ένα 4Χ4. Η Αμάρυνθος φημίζεται για τις ωραίες της παραλίες, για τις γραφικές της ταβέρνες και λόγω της κοντινής απόστασης από την Αθήνα, αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για εκδρομή.

Ένα απο τα ωραιότερα μνημεία της Αμαρύνθου είναι ο Μητροπολιτικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο οποίος είναι φτιαγμένος απο σμιλευτή πέτρα, με άριστα φιλοτεχνημένο μαρμάρινο τέμπλο και αριστοτεχνική αγιογράφηση που προέρχεται από την Βυζαντινή περίοδο.

Άξια θαυμασμού είναι επίσης η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε τον 12ο αιώνα, με σπάνιες τοιχογραφίες, τοποθετημένος σε υψόμετρο 500 μέτρων, πάνω στο όρος Κοτύλαια και μέσα σε δάσος.

Πάνω στον λόφο της Παλαιοχώρας βρίσκεται το εκκλησάκι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίτσα), που χτίστηκε μεταξύ 11ου – 12ου αιώνα πάνω στα θεμέλια προχριστιανικού ναού (ίσως ναού του Απόλλωνα) και δίπλα σε ερείπια νεολιθικού οικισμού, ενώ στον δρόμο προς τον λόφο υπάρχει η μικρή επίσης εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Η Άνω Βάθεια, το γραφικό Γυμνό με τις ταβέρνες του, η Καλλιθέα και η Σέττα(σπήλαιο) είναι χωριά, που πρέπει να επισκεφθεί κανείς παράλληλα με τα μνημεία της ενδιαφέρουσας περιοχής.